Kako je Marketing u praksi nastao?

Kako je Marketing u praksi nastao?

Mi imamo upražnjeno jedno mjesto za koje mislim da ga ti možeš pokriti. Trenutno nemamo nikoga u sektoru marketinga. Da li misliš da možeš da se snađeš na toj poziciji?“

„Mislim da mogu“, rekao sam iako nisam imao baš puno iskustva iz marketinga, ali je moje poslovična ubijeđenost da se uz trud, posvećenost i edukaciju sve može savladati, samo ispalila taj odgovor ne razmišljajući mnogo.

„U redu onda, imaš posao, vidimo se ujutru“.

Tako se završio moj drugi zvanični razgovor za posao, u velikoj trgovini svim i svačim sa lancem maloprodajnih centara po čitavoj državi.‍

„Pa dobro, što tu ima da bude teško i nepremostivo, brzo ću ja to sve savladati, to su samo obične reklame“, razmišljao sam i nisam imao pojma što me čeka i kakvo će to biti putešestvije za jednog dvadesetčetvorogodišnjaka, koji upada u pakao realnog, surovog biznisa u kojem jedan procenat marže igra veliku ulogu, a samo jedan trenutak nepažnje može da napravi da „lete glave“. Tu sam shvatio da je marketing u praksi mnogo više od onoga što gledamo po reklamama i nekog tamo objavljivanja postova po društvenim mrežama. Marketing u praksi znači opstanak!

Bacio sam se brzo na posao, radio, istraživao, pratio konkurenciju, čitao o svemu i svačemu!

Danas kažu sve možeš naći na internetu, a da li je to baš tako? Da li se na internetu može naći praktičan savjet kako riješiti neki konkretan problem tipičan za vaš biznis, koja strategija bolje radi, koji je najbolji kanal marketinga, kako napraviti stvarno dobru radio reklamu, kako da izmjerimo uspješnost kampanje...

Vrlo malo konkretnih savjeta i rezultata možete pročitati na internetu, uglavnom su to uopštene priče koje vam neće puno pomoći kad vam stvarno treba konkretno mišljenje, savjet kako to rade uspješni marketing stručnjaci, kako se odvija njihov tok misli dok smišljaju strategiju, prave kampanju, uvode novi proizvod, to niđe nisam mogao naći.

A to mi je trebalo, to treba svakom mladom menadžeru, svakom iskusnom menadžeru, svakom direktoru velike kompanije, svakom preduzetniku, vlasniku restorana, vinarije ili firme za uređenje enterijera. Kako to neko drugi radi, kakva su njegova iskustva, zašto nešto daje rezultate a nešto ne, neko ko će otvoreno reći ovo je gubljenje vremena nemojte to da radite,ali ne zato što on misli tako (jer se kod nas u marketing i fudbal svi razumiju) nego jer je to testirao, izmjerio rezultate i dokazao u praksi.

Upravo iz tog razloga ovaj blog je i nastao, da podijelim neka svoja iskustva, razmišljanja koja su napravila sjajne kampanje ali i promašaje, momente kako su se rađale bitne ideje,situacije iz potpuno naizgled nevezanih oblsti koje su me naučile najvažnije lekcije iz marketinga i biznisa, da pored onih teoretskih stvari pročitate i što je u praksi neophodno uraditi da biste imali dobre rezltate.

Ako bar nekome ta iskustva budu od koristi da ne pravi slične greške, ili da mu budu inspiracija za poteze koji će njegov biznis lansirati u orbitu, misija je uspjela.

Čitamo se!